5m.org.pl :: Zobacz temat - Nowy POWEROWY!!!! dział :D!
Forum 5m.org.pl Strona Główna 5m.org.pl
KChB w Mińsku Mazowieckim

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nowy POWEROWY!!!! dział :D!
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum 5m.org.pl Strona Główna -> Chrzest w Duchu Świętym
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kefas
regularnie kamieniowany/a

PostWysłany: Pon Gru 26, 2005 14:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak , czerwiec to był bardzo dobry miesiąc , chciałbym mieć teraz czerwiec w sensie
Duchowym bo wszystko ..... zaczyna się ściemniać .... Confused Confused Confused

TAŃCZĄCY Z WILKAMI
I CHOĆ DUSZA MA JAK SZKARŁAT JEST , ON SWOJĄ KRWIĄ ZMIENI JĄ W ŚNIEG , I CHLEB MI DA BYM WIECZNIE ŻYŁ , TEN KTÓRY " JEST " IS QUI EST !!!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Kefas

PostWysłany: Sro Sty 04, 2006 16:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pchela , skasuj to !!!

TAŃCZĄCY Z WILKAMI
I CHOĆ DUSZA MA JAK SZKARŁAT JEST , ON SWOJĄ KRWIĄ ZMIENI JĄ W ŚNIEG , I CHLEB MI DA BYM WIECZNIE ŻYŁ , TEN KTÓRY " JEST " IS QUI EST !!!
Powrót do góry
Mario Angelo
starsza zborowniczka plotkarka

PostWysłany: Wto Sty 17, 2006 21:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pcheła.....where are u?
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora MSN Messenger
Pchełka
Site Admin

PostWysłany: Nie Sty 22, 2006 23:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tu tu tu tu admin to the rescue! Zle programy, ZLE a kysz z tego forum fuj fuj!

PostWysłany: Pon Sty 23, 2006 10:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To co bedzie z tym nowym form, a pozatym to mam pytanie jak wy chcecie tą animacje, czy to ma być w formie baneru, czy animacja na pierwszej stronie, jaki ma byc maksywalny format, jaka ma byc docelowa kolorystyka, a by zgrał się z treścią strony???
Wiecie..nie chce odwalić tej roboty
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora MSN Messenger
Kefas

PostWysłany: Czw Sty 26, 2006 19:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Już napisałe ci na priv. Dzięki za chęci !!!! RESPECTA !!!!

TAŃCZĄCY Z WILKAMI
Powrót do góry
Mario Angelo

PostWysłany: Czw Sty 26, 2006 21:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja juz powoli cos kombinuje Idea
Kefas

PostWysłany: Sob Sty 28, 2006 13:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki Mario , fajny gość z Ciebie Very Happy Very Happy Very Happy
Każda pomoc się przyda.

TAŃCZĄCY Z WILKAMI
Powrót do góry
Mario Angelo

PostWysłany: Sob Sty 28, 2006 13:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mozecie na mnie liczyc
C-rock
zborownik/czk z jedynym kluczem do kibla

PostWysłany: Wto Wrz 19, 2006 11:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

seek locate, anihilate.
to moja propozycja na te badziewne boty
dj
sympatyk zboru

PostWysłany: Nie Paź 08, 2006 03:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moderator? haaalooo!!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Kefas

PostWysłany: Pią Lis 03, 2006 17:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie ma czasu , zapracowany chłopak , firmę zmienia ...

TAŃCZĄCY Z WILKAMI
Powrót do góry
tomekusek
sympatyk zboru

PostWysłany: Czw Sie 21, 2008 20:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam prośbę. Załóżmy że zastanawiam się nad tym co nazywa się chrztem czy tez napełnieniem Duchem Świętym ale jakoś ładu z tym dojść nie mogę. Bo czy człowiek może nawrócić się (narodzić na nowo) bez Ducha Świętego? A jeśli Paweł pisze w 1 liście do Koryntian że "wszyscy w jednym Duchu zanurzeni zostaliśmy w jedno ciało i wszyscy napojeni jednym Duchem" to mam rozumieć że jednak nie wszyscy? (to oczywiście tylko 1 z wielu kontrowersyjnych fragmentów) I tu właśnie potrzebuję mądrości. Są tacy, którzy twierdzą, że wszyscy otrzymują Ducha jak uwierzą a są i tacy, którzy uważają to za odrębne przeżycie. Chodzi mi o wyjaśnienie sprawy na podstawie Biblii a nie własnego świadectwa - zaznaczam Wink

thx
believer
sympatyk zboru

PostWysłany: Wto Lis 18, 2008 21:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sorry, że nie nawiązuję do poprzedniego postu, chciałem umieścić swoje świadectwo w tym temacie. W 1989 roku nawróciłem się w zborze baptystycznym. Już nie pamiętam dokładnie skąd dowiedziałem się o darach Ducha oraz pokrewnych zagadnieniach (chrzest Duchem, ruch charyzmatyczny itp.), prawdopodobnie z książek zielonoświątkowych, które można było kupić u baptystów. Szczególnie pamiętam książkę Ulonski-”Dary Ducha Świętego”. Zacząłem się zastanawiać w tej sprawie i modlić. Niespodziewanie, za jakiś tydzień, zadzwoniła do mnie jedna dziewczyna, która interesowała się chrześcijaństwem i zaprosiła mnie na wyjazd do Warszawy do Kościoła Zielonoświątkowego, było to otwarcie kaplicy na Siennej i jakiś zlot młodzieżowy (koniec 1989 roku). Pojechałem tam i szok : te pieśni, to uwielbienie. Zielonoświątkowcy w Polsce mieli wtedy takie małe przebudzenie. Niby byłem z młodzieżowego zboru baptystycznego, śpiew przy gitarze, młody pastor, stary śpiewnik baptystyczny nie był w użyciu, ale to nie miało porównania do tego co tam widziałem w Warszawie. Rozmawiałem z tam z kilkoma ludźmi i byłem pod wrażeniem ich wiary i gorliwości. Byłem już zaznajomiony z pewnymi naukami zielonoświątkowymi i pojęciami przez nich używanymi. Na koniec konferencji wychodzili ludzie z prośbą o modlitwę. Na ile pamiętam modlił się wtedy pastor Milewski (czy jakoś tam), był ze Słupska, obecnie w USA. Ja wyszedłem na środek i prosiłem Pana Jezusa o chrzest Duchem. Co się stało po krótkiej modlitwie trudno opisać. Ogarnęła mnie światłość i moc, nie mogłem ustać i musiałem usiąść. Zacząłem też mówić różnymi rodzajami języków (było to płynne, spontaniczne i nie było to żadne powtarzanie za człowiekiem).Otrzymałem miłość i współczucie do ludzi i chęć do głoszenia ewangelii. Chciało mi się czytać Biblię, przy pieśniach chrześcijańskich bardzo się wzruszałem, w czasie modlitwy ogarniała mnie ta nadprzyrodzona obecność. Wiele z tych rzeczy pozostało do dnia dzisiejszego, kilka razy potem przeżywałem ponowne napełnienie Duchem. Po powrocie do zboru rozmawiałem z pastorem, mówiłem, że jest coś więcej niż baptyści oferują, założyłem taką grupę modlitewno – charyzmatyczną w zborze, zaprzyjaźniłem się z charyzmatykami z mojego miasta, moje świadectwo ukazało się gazecie Kościoła Zielonoświątkowego „Chrześcijaninie”. Baptyści się zdenerwowali. W zborze zrobiono zebranie gdzie udowadniano jakie to wszystko jest niewłaściwe, tyko jakoś nie potrafili uzasadnić tego Biblią. Pewnego dnia nie wpuścili mnie i członków tej grupy modlitewnej do kaplicy, jedna siostra płakała. Przy okazji jakiegoś zlotu baptystycznego napominał mnie trochę br.Wiazowski (przeczytał to świadectwo w „Chrześcijaninie”). Baptyści wtedy ( na końcu lat 80 – tych i początku 90 – tych) bardzo nie lubili charyzmatyków. Puszczali artykuły w „Słowie Prawdy” jaki to jest niewłaściwy ruch, zarzucali niemoralność i inne absurdy. Szczególnie przodował w tym br.Wiazowski. Wydali wtedy sztandarową książkę antycharyzmatyczną McArthur - „Charyzmatycy”, wydawnictwo Słowo Prawdy. Myślę że wynikało to z zazdrości, znani mi baptyści głosili jakim to są cudnym biblijnym kościołem, a tu pojawia się ktoś, kto coś ma więcej (zielonoświątkowcy), kto ma większą gorliwość i wzrost. Tylko baptyści zamiast w pokorze dowiedzieć się o co chodzi i to przyjąć, to zaczęli to zwalczać, bo wydawało im się niemożliwe, że nie posiadają całej pełni objawienia i zrozumienia. Próbowali udowodnić,że chociaż są kościołem kilkakrotnie mniejszym, to za to bardziej biblijnym. Nie jestem już od wielu lat u baptystów, ale to nie z mojej winy, w sumie mimo moich przekonań zielonoświątkowych nadal chodziłem do zboru baptystów. Nowy pastor baptystów w moim mieście wygnał nieomal wszystkich ze zboru (szczególnie zwalczał tych co samodzielnie myśleli i mieli własne zdanie, krytykował wszystkie inne wyznania), zostawił w zborze tylko swoją rodzinę (plus 2 lub 3 podlizywaczy), aby nikt nie kontrolował jego działań. Kamiennicę zborową wynajmuje na sklepy i z czynszu wypłaca sobie pensję. Kazania jego zawsze były katastrofalne, w tygodniu nie ma spotkań. Rada Kościoła wszystko wiedziała, ale ich nie obchodzili ludzie, którzy odeszli od zboru. Ja obecnie chodzę do zarejestrowanego zboru charyzmatycznego i czasem wpadam też do drugiego niezarejestrowanego zboru charyzmatycznego. Obecnie u baptystów nie ma już takiego jadu w stosunku do charyzmatyków, w sumie to nie zauważyłem w „Słowie Prawdy” aby ten temat był poruszany. Według mnie wynika to z tego, że u baptystów jest obecnie trochę charyzmatyków i jakby Rada byłaby wyraźnie przeciwko nim, to oni by zwiali od baptystów i kościół zmniejszyłby się o 1/3. Niemniej oficjalna teologia jest nadal taka że Ducha i Chrzest w Duchu zawsze otrzymuje się podczas nawrócenia, nie ma żadnego późniejszego przeżycia i nie oczekuje się żadnych nadprzyrodzonych darów w momencie nawrócenia, ewentualnie się mówi, że jak dary mają już być, to się może same się pojawią w jakiś czas po nawróceniu (a w praktyce się nie pojawiają) – ta nauka nie ma żadnego potwierdzenia w Biblii. Ja się u baptystów bardzo duchowo umęczyłem. Wasz zbór jest chyba nieco inny, miałem możliwość, dawno temu, poznać Waszego Pastora (między innymi na konferencjach w Sandomierzu), wiem że jest on z Kościoła Chrześcijan Wiary Ewangelicznej (charyzmatycznego) z Kraśnika i nie wiem jak On się odnalazł w Kościele Baptystów. Jak będzie chciał odpisać, to proszę Go o odpowiedź : jaką naukę obecnie głosi w zborze odnośnie Ducha i Jego darów: baptystyczną czy zielonoświątkową?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum 5m.org.pl Strona Główna -> Chrzest w Duchu Świętym Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: