5m.org.pl :: Zobacz temat - Autorytet Bibli w kontekście ksiązek chrześcijańskich
Forum 5m.org.pl Strona Główna 5m.org.pl
KChB w Mińsku Mazowieckim

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Autorytet Bibli w kontekście ksiązek chrześcijańskich
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum 5m.org.pl Strona Główna -> Archiwum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kefas
regularnie kamieniowany/a

PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 14:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie musisz pożyczać , masz ją u siebie , zazwyczaj jest w czarnej okładce , z napisem :" Pismo święte ". Jak sama nazwa wskazuje , jest święte. Znajdziesz drugą taką książkę zawierającą wszystko co nam potrzebne ? Dobrze wiemy , że drugiej takiej natchnionej książki nie znajdziemy. Powiem tak : Po co połykać codziennie tabletki i witaminy w proszku , jak można zdrowo i normalnie się odrzywiać jedząc warzywa i owoce. Tabletki zawsze będą gorsze od oryginału i napewno mniej zdrowe i syntetyczne. Widzicie analogię ??? Very Happy Very Happy Very Happy Chcę być zdrowym chłopcem , silnym i dojrzałym , dlatego wybieram naturalne jedzenie , dane mi od Boga , wyrastające z ziemi , nie z laboratorium. Czlowiek nigdy nie stworzy tego co stworzyl Bóg , tym bardziej nie napisze. Czasy natchnionych pism minęły , ale są one przed nami , i nie warto je zastępowac niczym innym. Takie jest moje zdanie. Ufam tylko Biblii w 100% wiedząc że człowiek jest omylny. A jeśli nie ufam komuś w 100% to już wątpie.

TAŃCZĄCY Z WILKAMI
I CHOĆ DUSZA MA JAK SZKARŁAT JEST , ON SWOJĄ KRWIĄ ZMIENI JĄ W ŚNIEG , I CHLEB MI DA BYM WIECZNIE ŻYŁ , TEN KTÓRY " JEST " IS QUI EST !!!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
MICHAEL
żona pastora

PostWysłany: Sro Maj 30, 2007 20:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

eh Sopek, przecież nikt tu nie wierzy książkom w 100% procentach, przecież nikt nie neguje autorytetu Bibli. Po prostu książka to tak jak rozmowa z pastorem albo wysłuchanie kazania to nauczanie oparte na Bibli, ale zebrane przemyślane, i zastosowane w życiu,Poza tym są różni ludzie różne sytuacje, i nie widzę w tym nic dziwnego że ktoś moze komus radzić ( w oparciu o Biblię) w róznych sprawach , to tak jak konsultować się z pastorem itp. Zresztą niektóre rzeczy (kultura) się mocno zmieniły i potrzeba szczegółowego nauczania w tej sprawie dla której Biblia daje pewne wskazówki ale nie wyczerpuje tematu. porównam to do mojego podwórka - Biblia to nuty ale ktoś zawsze musi je opracować , spisać na różne instrumenty , a potem- pograć (zastosować) i od takiej osoby o wiele szybciej się czegoś nauczymy niż jeślibysmy mieli sammi to wszystko opracowywać. Oczywiście wiem, i każdy sie tu z tym zgodzi ze nie bierzemy nauczań z książek ani z zadnego innego zródła za nieomylne
Peace
Kefas

PostWysłany: Sob Cze 02, 2007 11:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla mnie lepiej jest opracować coś samemu. To my mamy myśleć samodzielnie i samemu czerpać ze żródła , nie może tego robić ktoś za nas.
Peace , love , woodstock , santana Very Happy Very Happy Very Happy

TAŃCZĄCY Z WILKAMI
I CHOĆ DUSZA MA JAK SZKARŁAT JEST , ON SWOJĄ KRWIĄ ZMIENI JĄ W ŚNIEG , I CHLEB MI DA BYM WIECZNIE ŻYŁ , TEN KTÓRY " JEST " IS QUI EST !!!
Powrót do góry
dj
sympatyk zboru

PostWysłany: Wto Sie 28, 2007 14:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hm... z takim mysleniem nie bywal bym na kazaniach ;]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Kefas

PostWysłany: Sob Sty 26, 2008 10:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pora coś napisać , dawno nie robiłem tego z powodu braku czasu i klawiatury zwłaszcza. Od ostatniego tu wpisu trochę zmian u mnie zaszło , co nie oznacza że zmieniłem swoje radykalne podejście. Uważam bowiem że lepiej jest żyć człowiekowi z radykalnymi zasadami niż w za dużej wolności. A jeśli chodzi o te zmiany o których piszę , to przestałem zwracać ludziom uwagę , nawet kiedy mam w nich wiele racji i miłości , bo to już jest dla mnie bez sensu. Chyba że są to mi bliskie osoby i naprawde się o nie martwię. Bóg osądzi , ja już się nie mieszam nawet w słusznej sprawie. Jeśli wyznajecie wolność żyjcie w niej , znacie Pismo i zasady. Nic nikomu nie jestem winien , i nikt nic nie jest winien mi osobiście. Od nikogo nic nie oczekuje.Miłość nie szuka swego , nie szuka poklasku.

TAŃCZĄCY Z WILKAMI
Powrót do góry
Pchełka
Site Admin

PostWysłany: Sob Sty 26, 2008 13:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tez jestem radykalem a Bog ostatnio uczy mnie liberalizmu. Naprawde czlowiek moze wpedzic sie w taka "swietosc" ze juz sam nie jest wstanie jej dopelnic. Chce byc swiety dla Boga ale naprawde ucze sie ostatnio co to znaczy "chce bardziej milosierdzia niz ofiary" i "nie badz nader sprawiedliwy i nader madry- czemu mialbys siebie sam zgubic". Bog mnie uczy ze naprawde bardziej niz to bym niewiadomo jak sie spinal o kazda drobnostke w moim zyciu on chce bym byl pelen milosci i milosierdzia dla innych a wtedy juz On sam juz mi pokaze jak mam zyc swietym zyciem. Natomiast moj zwyczaj by ciagle szukac w sobie winy i brakow jak i w innych doprowadzil mnie tylko do frustracji i zakonu bo probowalem byc swietszy od Pana Boga, probujac dosc do stanu gdzie bede tak swiety ze juz nawet nie bede potrzebowal jego laski bo sam "zasluze" na zbawienie bo bede taki fajny i dobry. Wiem ze to dziwnie brzmi ale kto mnie zna ten wie o co chodzi Wink! W kazdym razie chce byc "swiety' a nie "uswiecony"!
pastor kawaler

PostWysłany: Sob Sty 26, 2008 17:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wiem czemu ale ja nigdy nie mialem takich problemow Smile w sensie zawsze Duch mowi mi kiedy cos nie halo w moim zyciu - dokladnie wiem kiedy grzesze i nigdy nie posuwam sie o przesadna wolnosc ani swietosc. Po prostu do pewnych rzeczy musialem dojrzec by "zaniechac tego co dzieciece" i skupic swoja uwage na tym co rzeczywiscie istotne jest dla Boga. Zwyczajnie uwazam by to co czynie wyplywalo z realnej woli podarzania za Chrystusem a nie wlasnym dobrym "samopoczuciem".
Kefas

PostWysłany: Sro Lut 06, 2008 16:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie ma takich ludzi bracie , przykro mi. Skoro Biblia mówi że do samej śmierci się uczymy , i uświęcamy będąc grzesznymi ludżmi to jak możesz nam mówić że zawsze widzisz kiedy grzeszysz ??? Very Happy Very Happy Very Happy
Elo !!! Brat , potrzebna korekta Very Happy Very Happy Very Happy I love you ale się zastanów
czy aby napewno wszystko widzisz

TAŃCZĄCY Z WILKAMI
Powrót do góry
dudi
pastor kawaler

PostWysłany: Pią Lut 15, 2008 19:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie nie Piotrusiu nie zrozum mnie na opak!
Nie mowię że wiem już WSZYSTKO!
Może sprostuję - rozumiem na tyle na ile pozwala mi to dostrzegac mój poziom wiary, w sensie wiem o sobie i o moim sumieniu na tyle na ile nie jest to dla mie brzemieniem nie do uniesienia a zarazem Duch wyraźnie mi wskazuje co należy jeszcze zmieniać. Prawo przecież mamy w sercach Smile
Kefas

PostWysłany: Wto Lut 19, 2008 10:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aha ..... no dobra Dudusiu Very Happy Very Happy Very Happy
Ale pamiętaj , Pzrzezorny zawsze ubezpieczony Very Happy Very Happy Very Happy
" Nie myślmy o sobie z byt wysoko " Very Happy Very Happy Very Happy

TAŃCZĄCY Z WILKAMI
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum 5m.org.pl Strona Główna -> Archiwum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
Strona 5 z 5

Skocz do: